Forum Forum  Strona Główna Forum

 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PIWO
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> OFF....
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 14:29, 08 Kwi 2007    Temat postu:

Piwko, najlepiej zrobić samemu. Pycha. [url]www.browamator.pl [/url]
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Nie 15:01, 08 Kwi 2007    Temat postu:

Taa, wiele słyszałem o domowych piwach...Podobno szybko rośnie grupa ludzi, którzy już nie kupują , tylko sami warzą.Od dawna sobie obiecuję spróbować samemu, ale mam jeden problem - brak piwnicy, czy innego pomieszczenia o odpowiedniej, stałej temperaturze, która jest niezbędna do leżakowania.
Podziel się Stachu swoimi doświadczeniami w temacie...jak znam życie, to Twoje piwko smakuje jak to nalewane "Pod Rozbrykanym Kucykiem" Wink... Piwo


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 15:32, 08 Kwi 2007    Temat postu:

Na razie jestem początkującym. Na podanej stronie zamówiłem zestaw i składniki. Robię piwa z chmielu w szyszkach i słodu (nie lubię brew-kitów).
Moim zdaniem w piwie nie najważniejszy jest alkohol ale smak. Swoich trunków nie filtruję, dlatego są mętne. Zawierają dużo substancji odżywczych i jak dowiodły badania substancji niszczącej komórki raka prostaty. Z jednego ważenia uzyskuję około 20l .Następnie leżakowanie. Jest ono o wiele lepsze od piw wielkich fabryk. W sprzęt zainwestowałem około 300 zł. A składniki dokupuję regularnie(nie są wcale drogie). Jeśli chodzi o czas to poświęcam na przygotowanie płynu jeden dzień. Niedługo zacznę próbować z zacieraniem(z ziarnami). Mogę zrobić sobie sam każde piwo na jakie mam ochotę.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Nie 21:03, 08 Kwi 2007    Temat postu:

Ale w knajpie dorożkarskiej,
róg Kpiarskiej i Kominiarskiej,
idzie walc "Zalany Słoń";
ogórki w słojach się kiszą,
wąsy nad kuflami wiszą,
bo w tych kuflach miła woń.
I przemawia mistrz Onoszko:
- Póki dorożka dorożką
a koń koniem, dyszel dyszlem,
póki woda płynie w Wiśle,
jak tutaj wszyscy jesteście,
zawsze będzie w każdym mieście,
zawsze będzie choćby jedna,
choćby nie wiem jaka biedna:
ZACZAROWANA DOROŻKA
ZACZAROWANY DOROŻKARZ
ZACZAROWANY KOŃ.


pisal jeden z dwoch mistrzow polskiej poezji... reszta to popelina !!!Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Nie 21:14, 08 Kwi 2007    Temat postu:

A ten drugi to...?...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Nie 21:18, 08 Kwi 2007    Temat postu:

A. Asnyk
.......
reszta to....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Wto 19:18, 10 Lip 2007    Temat postu:

Panowie mamy w kraju Polskiego STOUTA!!! Nazywa się po prostu Stout.
Robią to-to w browarze Gab gdzieś koło Częstochowy.
Polecam miłośnikom ciemnych piw.
Ja kupiłem w Albercie (czy hipernovej) w galerii krakowskiej.
Z "wynalazków" to jeszcze nabyłem tam piwo żywe (tak się nazywa-ma niepozorną etykietkę; stout zresztą też).
Dla smakoszy pszenicznego, dla odmiany, jest dostępny "polski" Faustus (na etykiecie piszą, że warzone w Niemczech). Tańszy od Paulanera Very Happy

Panowie, nikt nie wspomniał o dolnośląskim Piaście!!! Robili swego czasu portera, w małych flaszkach. Był bardzo smaczny. Niestety był Confused

A Heban, Kuba, warzą nasi bracia Słowianie - Czesi w Budziejowicach Laughing

Pozdrawiam,
Andrzej
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Czw 23:19, 12 Lip 2007    Temat postu:

Faustus, Wacpan mowisz ?
Wszedzie dostepny ?
A jak ze smakiem ?
Osobiscie nie spotkalem nic lepszego od Paulanera (pszenica) !!!

tonkin Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marek Kowalski




Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krakow

PostWysłany: Pią 7:14, 13 Lip 2007    Temat postu:

tonkin napisał:
Faustus, Wacpan mowisz ?
Wszedzie dostepny ?
A jak ze smakiem ?
Osobiscie nie spotkalem nic lepszego od Paulanera (pszenica) !!!

tonkin Cool

A franziskaner, ten na Oktober Fest? Tez niezly. Ale masz racje, jak juz cytowalem - gut, besser,paulaner... Jezyk


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 8:33, 13 Lip 2007    Temat postu:

Jędrek napisał:

A Heban, Kuba, warzą nasi bracia Słowianie - Czesi w Budziejowicach Laughing

Pozdrawiam,
Andrzej


Tego nie znam, natomiast ja pisałem o Hebanie warzonym (pośród około 30 innych piw Jezyk ) przez Browary Warmińsko-Mazurskie Jurand Sp. z o.o. .

Rownież pozdrawiam Wesoly .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sztywna




Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:56, 13 Lip 2007    Temat postu:

Nic się nie może równac z Velkopopovickým Kozel'elem z kija podanym w starej piwiarni na praskiej starówce

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marek Kowalski




Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krakow

PostWysłany: Pią 10:32, 13 Lip 2007    Temat postu:

sztywna napisał:
Nic się nie może równac z Velkopopovickým Kozel'elem z kija podanym w starej piwiarni na praskiej starówce

Szwejk tez tak twierdzil. Ale ja wole Kelta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 14:23, 13 Lip 2007    Temat postu:

KUBA: Heban kupowałem u nas (real, tesco czy jakiś inny inter marche). A informację podałem z etykietki. Możliwe, że są dwa na rynku - trzeba będzie wyczaić.

TONKIN: Faustus też do nabycia w dużych sklepach (jak wyżej). Nie próbowałem pić razem z (albo raczej przed lub po...) Paulanerem w celach poznawczo-degustacyjnych. Następnym razem trzeba będzie się poświęcić dla zdobycia wiedzy Piwo
Polecam wycieczkę do rynku do Wrocławia - w Spiżu masz do wyboru 3 piwa: pszeniczne, ciemne i zwykłe. No i super chlebek razowy z jeszcze lepszym smalczykiem.

A z czeskich piw super są też te warzone w browarze w Nahodzie - Primator: "zwykły"12, 10, tmavy leżak, rytirsky (cuś ponad 9 % alk.). Lądują np. na stole dworu w Anglii.
Kozel tez jest smaczny, tylko też kwesta który? Ja wolę 12-stkę, chociaż 10-tka też wchodzi gładko (chodzi oczywiście o procenty ekstraktu a nie volty Wink ).
A ciemny słowacki Zlaty Bażant? Trudny do dostania.

Pozdrawiam,
Andrzej

P.S.
Może na jesienny zlot coś da radę zwieźć? A nie tylko Żywiec, Tyskie, Tatra (kolejność przypadkowa).
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pią 16:42, 13 Lip 2007    Temat postu:

Hej.
Jędrek napisał:
Panowie mamy w kraju Polskiego STOUTA!!! Nazywa się po prostu Stout.
Robią to-to w browarze Gab gdzieś koło Częstochowy.
Polecam miłośnikom ciemnych piw.
Ja kupiłem w Albercie (czy hipernovej) w galerii krakowskiej.


Wszystko się zgadza, właśnie byłem, wyszukałem, nabyłem w drodze kupna uiszczając opłatę( niemałą zresztą, coś ok. 3.50 Kwasny ) ...teraz dojrzewa w lodówce, jak zdegustuję, to podzielę się wrażeniami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 11:30, 14 Lip 2007    Temat postu:

KUBA: ten stout w smaku jest podobny do Beamisha lub Smith's-a, tylko nie ma naboju azotowego, jak tamte puszkowe. No i pianka nie wychodzi taka jak z tamtych. Ale i tak jest wreszcie coś innego niż jasne pełne lub porter Very Happy

Heban, ten z browaru Jurand, JEST warzony w Budziejowicach. Podobnie ma się sprawa Faustusa, ten z kolei jest warzony w Niemczech. Jesteśmy w końcu w Unii Mruga
Jurand je tylko rozlewa w butelki. Wiec z nich takie piwa warmińsko-mazurskie jak z koziej... i tak dalej Wink

Pozdrawiam,
Andrzej
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tonkin
Przyjaciel forum



Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kotlina Klodzka

PostWysłany: Nie 4:55, 15 Lip 2007    Temat postu:

Na praskiej starowce jedna z najpopularniejszych piwiarni jest dosc duza knajpa "U Fleka" tam podawanie jest ciemne piwo w kuflu, piwo to nie jest niestety rozlewane do butelek /tradycja/. Samaczek - wyborny !

Tak, tak gut, besser, Paulaner !! Podpisuje sie !

tonkin


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
michalm




Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siemonia - Zagłębie ;-)

PostWysłany: Nie 9:00, 15 Lip 2007    Temat postu:

kiedyś sprzedawali w pięknych 2 litrowych flaszkach zamykanych ceramicznym korkiem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Marek Kowalski




Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Krakow

PostWysłany: Pon 11:34, 16 Lip 2007    Temat postu:

tonkin napisał:
Na praskiej starowce jedna z najpopularniejszych piwiarni jest dosc duza knajpa "U Fleka" tam podawanie jest ciemne piwo w kuflu, piwo to nie jest niestety rozlewane do butelek /tradycja/. Samaczek - wyborny !

Tak, tak gut, besser, Paulaner !! Podpisuje sie !

tonkin

Tak dokladnie to knajpa nazywa sie "U Fleku". Podobno pochodzi z XVII w. A piffko zacne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Pon 18:09, 16 Lip 2007    Temat postu:

Jędrek napisał:
KUBA: ten stout w smaku jest podobny do Beamisha lub Smith's-a, tylko nie ma naboju azotowego, jak tamte puszkowe. No i pianka nie wychodzi taka jak z tamtych. Ale i tak jest wreszcie coś innego niż jasne pełne lub porter Very Happy

Heban, ten z browaru Jurand, JEST warzony w Budziejowicach. Podobnie ma się sprawa Faustusa, ten z kolei jest warzony w Niemczech. Jesteśmy w końcu w Unii Mruga
Jurand je tylko rozlewa w butelki. Wiec z nich takie piwa warmińsko-mazurskie jak z koziej... i tak dalej Wink

Pozdrawiam,
Andrzej


Hej.
No i niewykluczone , że tak z tymi piwami jest jak piszesz...fakt, Unia...Przyjrzę się dokładnie etykietom.
A co do Stouta - rewelacyjny! Jezyk
Zawiesisty, gorzki , pycha, mój smak. Szkoda tylko ,że u myślenickiego Brata Alberta go nie uświadczysz...A może to i dobrze, chlera wie, bo cenę ma...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Sob 15:50, 04 Sie 2007    Temat postu:

Panowie i Panie,

Mamy nowe piwa na rynku Obydwa z rodziny FRATER z browaru Belgia: pszeniczne (ma ciekawy smak i wyraźną goryczkę) oraz podwójne (typu bock/koźlak) - chłodzi się w lodówce i czeka na degustację Very Happy

Ja je zdobyłem, drogą kupna, w realu (czyli w innych marketach też powinno się pojawić).

Pozdrawiam,
Andrzej
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Sob 20:55, 04 Sie 2007    Temat postu:

Musze skoczysc do browaru do sklepu przy browarze i kupic kilka ...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 20:42, 08 Sie 2007    Temat postu:

Piwko, Frater podwójne, smakowo podchodzi pod Warkę strong. Jest lekko słodkawe. No i ma te swoje siedem z kawałkiem %.

Pozdrawiam,
Andrzej
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Grzes D.




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kielce

PostWysłany: Śro 21:26, 08 Sie 2007    Temat postu:

Ten nasz kielecki fraterek smakowal wszystkim na I zlocie FFF (mialem chyba ze 30 szt wiec wiekszosc probowala).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kuba Chruszczewski




Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 25 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Myślenice

PostWysłany: Śro 18:24, 22 Sie 2007    Temat postu:

Jędrek napisał:
Piwko, Frater podwójne, smakowo podchodzi pod Warkę strong. Jest lekko słodkawe. No i ma te swoje siedem z kawałkiem %.

Pozdrawiam,
Andrzej

Hej.
Przeraziłeś mnie trochę tym porównaniem do Warki Strong, na szczęście w rzeczywistości ten fraterek dubeltowy nie ma z nią wiele wspólnego. Całkiem dobry, może to nie koźlak, ale i też chyba w zamierzeniach nie miał być koźlakiem. Ot, dobry, mocny ciemniak.Polecam.Jezyk
Natomiast tego przenicznego jeszcze nie próbowałem -przyznam, że cena trochę odrzuca Wsciekly .


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Arek.W




Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Jastrzebie-Zdroj

PostWysłany: Czw 21:07, 23 Sie 2007    Temat postu:

witom

No i smaka mi narobiliście.
Prawdę mówiąc do tego stopnia że podskoczyłem sobie do ALBERTA i zakupilem sobie "hebana "i "żywe piwo"i taraz sobie siedzę i popijam mniam mniam.
I taka ciekawostka,na kopalni w jednym z barów mieli hebana po 2zł na miejscu.Zarombista cena z tym że wypiłem wszystkie i juz nie mają.
Ale za to mają strzelca po 1.60zł.

pozdr-arek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Strona Główna -> OFF.... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 2 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin