|
Forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Wto 21:47, 18 Gru 2007 Temat postu: W takiej ciszy, tak ucho natężam ciekawie, |
|
|
...że słyszłbym głos z Litwy...jedzmy ( ), nikt nie woła...
A tu płocie suszone, właśnie z Litwy. do piwka ...poeeeeezja .
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cygant
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa
|
Wysłany: Wto 22:05, 18 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Trupki na sandacza:) Ciekawe jak się suszy , chyba poszukam i spróbuje bo na pewno pyszne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
sztywna
Dołączył: 14 Cze 2007
Posty: 231
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 4:31, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Powiem że kedyś próbowałem takiego specjału - suszone i solone coś tam - bez litra nie zjadliwe
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez sztywna dnia Śro 5:31, 19 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 19:53, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Przepis jest, jak zwykle w takich przypadkach, BARDZO prosty.
Trzeba przygotować roztwór soli (woda przegotowana, ostudzona), taki, żeby włożone do niego jajko pływało (taki tester ). Wkłada się rybki do tego na 2 dni, i te co wypłyną na wierzch wcześniej odławiamy, a po 2 dniach resztę i suszymy na kaloryferze u teściowej lub nielubianego sąsiada Jest podczas produkcji znany, rybi zapaszek. Latem można na słoneczku (zakryć gazą przed muchami).
No i to by było na tyle. Smacznego.
P.S.
Małe rybki, typu płoteczki, okonie, karasie, kiełbie nie trzeba patroszyć. No i w ogóle się ryb nie skrobie, po wysuszeniu skóra z łuskami schodzi jak pergamin.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Janusz Kitowski
Dołączył: 28 Paź 2006
Posty: 406
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 14 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zawiercie
|
Wysłany: Śro 20:17, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
O kurcze, a ja tyle kiełbi w tym roku złowiłem!!. Jędrek, mogłeś ten przepis dać wcześniej, jak słońce świeciło. Takie kiełbie, nawet po 18 cm miały. W przyszłym roku nie daruję, będą suszone.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cygant
Dołączył: 27 Paź 2006
Posty: 676
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Świątniki Górne k. Krakowa
|
Wysłany: Śro 20:20, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Raz jadłem kiełbia z ogniska, pyszna rybka!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 457
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 13 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 20:53, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
No no Janusz... 18cm kiełb a ja myślałem że mój rekord jest przyzwoity (16cm).
Co do mięsa kiełbia to jest naprawdę dobre, najlepiej jest usunąć kręgosłup z głową doprawić do smaku i a'la filety na grill'a, przypiec na chrupiącą
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Dzidek
Dołączył: 03 Lip 2007
Posty: 88
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Nowiny k. Kielc
|
Wysłany: Śro 20:57, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Janusz jeszcze nic straconego , zawsze możesz użyć suszarki do włosów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tonkin
Przyjaciel forum
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kotlina Klodzka
|
Wysłany: Śro 23:31, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Do solanki i jajka !
Jajko (surowe sparzone - salmonella ! ! !) ma sie wynurzyc z solanki na tyle zeby ponad widac bylo powierzchnie (ok.) rowna 10 groszom.
Jak ktos lubi slone moze byc stary "rybak" (5 zl) Hi ! hi !
tonkin
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|