 |
Forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Pią 13:25, 15 Gru 2006 Temat postu: Ryba "Po kubańsku". |
|
|
Pstrąg, lipień, łosoś, troć, głowacica - wszystkie się nadają. Rybę pofiletować. Układać w garnku kamionkowym warstwami - mięso do mięsa, skóra do skóry. Najniższa warstwa skórą do dna garnka itd. Między te warstwy, które stykają się mięsem sypiemy grubo( na pół palca powiedzmy) mieszaninę soli z cukrem w proporcji około 6:8 na korzyść cukru. Do mieszaniny można dodać przyprawy rozmaite, jakie kto lubi. Sprawdza się majeranek, oregano , pieprz mielony... Ostatnio między filety wkładam też po plasterku cytryny, na całość potem też wyciskam sok z całej cytryny ( pomysl Tomka Bogdanowicza). Na wierzch kładziemy talerzyk wchodzący luźno do garnka i obciążamy go, na przykład litrowym słoikiem z wodą. I do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu cały garnek wypełni się naturalnym sokiem z ryby. Nie wylewać!. Przechowujemy rybę w tym soku aż do spożycia całości, jednak nie dłużej niż 5-7 dni, potem ryba dalej jest smaczna, ale twardnieje. Najlepszy sposób podania - cienko pokrojone plasterki ryby kładziemy na cieniutkie kromeczki ciemnego chleba z maslem, skrapiamy cytrynką.... kieliszek zimnej czystej wódki...lewą ręką przytrzymujemy beret...uch!
Oczywiśćie wszelkie kombinacje typu 'koreczek' są jak najbardziej...
A sam pomysł nie jest a mój, to tradycyjny norweski sposób na przyrządzenie łososia, nazywa się " gravad lax", czyli łosoś pogrzebany. Nazwę 'po kubańsku' wymyślił Wojtek "Giba" Gibiński, czyli Wielki Wódz Siedzący Lipień .
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
michalm
Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Siemonia - Zagłębie ;-)
|
Wysłany: Sob 7:48, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.
Jadłem jest to rewelacja.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grzes D.
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Sob 10:19, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
michalm napisał: | Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.
Jadłem jest to rewelacja. |
Na zlocie skosztowalem (bitwa o 2 ostatnie kawalki). Miod z boczkiem...mniam. Kiedys zrobilem cos takiego tylko bez fantazji ulanskiej z przyprawami. Koledzy stwierdzili ze pod zimna wodeczke nie ma nic lepszego (oprocz cieplej kobietki)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ruki
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 387
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: spod wawelu ;-)
|
Wysłany: Sob 14:51, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Mama mnie błagała o jeszcze troszkę. A najpierw mi życzyła miłego trucia się.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Sob 22:49, 16 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
michalm napisał: | Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.
|
Zgadza się, oryginalny "gravad lax'' jest z dużą ilością kopru.
K.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Adam_W
Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 19:47, 17 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
No, rybkę po Kubańsku miałem okazję skosztować na wiosennym zlocie, choć nie gustuję w tego typu rzeczach rybka od Kuby smakowała wybornie....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marek Kowalski
Dołączył: 22 Lut 2007
Posty: 160
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Krakow
|
Wysłany: Czw 10:31, 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Kuba Chruszczewski napisał: | michalm napisał: | Ludy północy używają zdaje się do tego koper w dużych ilościach.
|
Zgadza się, oryginalny "gravad lax'' jest z dużą ilością kopru.
K. |
Ale koper dodaje sie tuz przed spozyciem. Tak przynajmniej robia moi znajomi Finowie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Czw 10:55, 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Witaj Marku .
Z tym koprem to różnie jest, w oryginalnym norweskim "gravad lax" ryba leżakuje w koperku od początku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grzes D.
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Czw 11:19, 22 Lut 2007 Temat postu: |
|
|
Roznica chyba bierze sie z "sympatii" obu narodow.. wiec trzeba bylo cos zmienic... a ze lososia maja pod dostatkiem to.... a moze poprostu maja inne gusta kulinarne.
Ja osobiscie nie za bardzo z koprem lubie... za to lubie z moim kolega Smirnoffem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|