|
Forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JJ
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 80
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 21:09, 19 Gru 2007 Temat postu: Łosoś/pstrąg |
|
|
Przepis zasłyszany chyba w TV. Dotyczył łososia, ja robię z tęczaka.
40% octu ryżowego
60% sosu sojowego
świeży starty imbir
Mieszamy ocet ryżowy z sosem sojowym, dodajemy świeży, starty imbir. Pstrąga/łososia (surowego) kroimy na cienkie plasterki. Układamy w czymś i zalewamy mieszanką octu, sosu sojowego i imbiru. Po ok. pół godzinie nadaje się do zjedzenia. Można podawać z ryżem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Darek
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 254
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Śro 21:57, 19 Gru 2007 Temat postu: Re: Łosoś/pstrąg |
|
|
JJ napisał: | Przepis zasłyszany chyba w TV. Dotyczył łososia, ja robię z tęczaka.
40% octu ryżowego
60% sosu sojowego
świeży starty imbir
Mieszamy ocet ryżowy z sosem sojowym, dodajemy świeży, starty imbir. Pstrąga/łososia (surowego) kroimy na cienkie plasterki. Układamy w czymś i zalewamy mieszanką octu, sosu sojowego i imbiru. Po ok. pół godzinie nadaje się do zjedzenia. Można podawać z ryżem. |
tak na dobrą sprawę to jest sashimi... ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ruki
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 387
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: spod wawelu ;-)
|
Wysłany: Śro 22:59, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Jak sashimi to tylko z wasabi!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tonkin
Przyjaciel forum
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kotlina Klodzka
|
Wysłany: Śro 23:35, 19 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Przed dwoma dniami kupilem 1 litr sosu sojowego "Kikkoman" ! (8.95 €) oplaca sie w porownaniu do malych butelek.
Bedzie proba generalna, czuje juz ten smak !
tonkin
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JJ
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 80
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Czw 13:06, 20 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Proporcje sosu i octu ryżowego podałem orientacyjnie, proponuję eksperymentować. Podobnie czas marynowania - im dłużej tym bardziej ryba będzie 'ugotowana'. Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Pią 15:01, 28 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Ha, wszelkie ćwiczenia typu "ryba na surowo"wywołują u mnie żywsze bicie serca...koniecznie wypróbuję.
Ed/A czy ocet musi być ryżowy, czy może być jakiś inny?
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Kuba Chruszczewski dnia Pią 15:20, 28 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
JJ
Dołączył: 28 Sty 2007
Posty: 80
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią 18:12, 28 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Z innym niż ryżowy nie próbowałem.
Proponuję zrobić z jasnym sosem sojowym, moim zdaniem wychodzi lepsze niż z ciemnym.
PS. Dziś porównałem. Nasz spirytusowy jest ostrzejszy, można spróbować albo mniej albo 7%.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez JJ dnia Nie 14:58, 30 Gru 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|