|
Forum
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Wto 15:11, 04 Wrz 2007 Temat postu: Bundz |
|
|
Hej.
Macie jakieś patenty na bundza? Sam w sobie jest dość mdły i bezbarwny, a pewnie można coś z niego fajnego zrobić...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 17:46, 05 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Kuba ale jaki bundz? Bo ja znam dwa:
a) "słodki" - super z owocami, np. brzoskwinie z puszki; ogólnie na słodko/deserowo
b) "słony" (ostatnio jadłem miesiąc temu w Pieninach) - najprostsza wersja, to robisz jak z mozarellą: kroisz w plastry i przekładasz na talerzu na zmianę z plastrami świeżych pomidorów (wreszcie są o normalnym smaku) posypujesz solą, pieprzem (najlepiej białym, bo ma delikatniejszy smak), BAZYLIĄ (koniecznie!!!) i wszystko polewasz oliwą z oliwek (z pierwszego tłoczenia) - do popicia białe półwytrawne lub wytrawne winko
Do tego białe lub razowe pieczywko, no i na koniec "walka" o maczenie w "sosie" pozostałym na talerzu.
Pozdrawiam i życzę smacznego,
Andrzej
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grzes D.
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Śro 18:10, 05 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Moja zona (bardzo madra kobieta) powiedziala ze do tego nie trzeba nic procz 0,5L zimnej dobrej wodeczki i dobrego towarzystwa.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuba Chruszczewski
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 600
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 25 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: Śro 19:19, 05 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Jędrek napisał: |
a) "słodki" - super z owocami, np. brzoskwinie z puszki; ogólnie na słodko/deserowo
|
Słodki?? . Ale on sam z siebie już jest słodki, czy dopiero po dodaniu owoców? Pytam tylko tak z ciekawości, bo niestety slodycze mam zakazane , unikam cukru pod każdą postacią, po to,żebym nie musiał sobie odmawiać piwa, które sporo go niestety zawiera ..
Ale do bundza wracając - kupiłem jakiś w sklepie, no i - jak wyżej piszę - jakiś taki nijaki. Udeptałem go dobrze z dodatkiem soli, pieprzu , bazylii i czosnku, postał trochę i ...niestety to dalej nie to..Czuć te wszystkie przyprawy i "obok" smak tego sera, tak , jakby nie kupił nic ze smaku tych przypraw. Nie żeby się calkiem nia dawał jeść, ale...Może być tak, że ( gdzieś w sieci to znalazłem) prawdziwy, dobry bundz wyrabia się najpóźniej do św. Jana, jest wtedy robiony z owczego mleka. Potem robi się już z dodatkiem krowiego i podobno to już nie to samo. Ale oczywiście spróbuję tego Twojego przepisu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Śro 19:33, 05 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Kuba, obydwa zaznaczyłem w skołybkach, bo się na oko prawie nie różnią od siebie - ten słodkawy jest sam z siebie słodkawy Ale prawie, jak wiadomo itd...
Po prostu podczas kupowania (w Bieszczadach, Pieninach, Tatrach) od producentów wywiedziałem się o obu rodzajach.
Było mniej więcej tak:
- kawał bundza proszę.
- Ale słodkiego czy słonego? no i od tego czasu wiem, że są dwa typy. Chyba, że mnie-cepra robili w konia. Co też jest możliwe, a nawet "wliczone" w folklor
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tonkin
Przyjaciel forum
Dołączył: 16 Lis 2006
Posty: 609
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kotlina Klodzka
|
Wysłany: Czw 13:03, 06 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Dokladnie jak z ta laska, z bamboo !
tonkin
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grzes D.
Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 1507
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kielce
|
Wysłany: Czw 16:01, 06 Wrz 2007 Temat postu: |
|
|
Kuba odżaluj kiedys ten cukier i walnij sobie kawalek z zurawinkami... mniam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Jerzy Miceusz
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 21:05, 29 Lip 2008 Temat postu: |
|
|
Bardzo dobry tez jako zapiekanka Ladnie topi sie pod wplywem temperatury
No i nie musze mowic ze najlepszy jest bundz majowy Palce lizac!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|